Hart van Deinze

Liv – De Molens ligt midden in de eeuwenoude historische kern van Deinze en ademt geschiedenis. De locatie was van oudsher bijzonder interessant voor handel en transport dankzij de Leie en de kruising van twee belangrijke handelswegen. En op dat kruispunt ligt Liv – De Molens.


   lees meer
 • de geschiedenis opsnuiven
  • de geschiedenis opsnuiven

   Adellijke buren

   Dit stuk aan de Leie was vanaf de 12de eeuw in handen van de adel. Die zag in de Leiebrug de kans om tol te vragen aan iedereen die wou oversteken. In 2011 werden er tijdens archeologisch onderzoek restanten aangetroffen van het Markizaat van Deinze, de vestiging die de familie de Merode in de 17de eeuw liet bouwen.

   • Handel en industrie

    Ondertussen groeide Deinze uit tot een ambachts- en handelscentrum en overleefde het verschillende aanvallen in de 16de en 17de eeuw. In de 19de en 20ste eeuw werd de stad geïndustrialiseerd en verschenen er her en der fabrieken tussen de woonwijken. De laatste honderd jaar werden in de Molens van Deinze bakkerijgrondstoffen geproduceerd. De laatste fabriek sloot nog maar enkele jaren geleden de deuren.

   De Molens

   Liv – De Molens verwijst uiteraard naar de molens die volgens 18de-eeuwse Ferrariskaarten al eeuwen de stadswal nabij de site sierden. Op de site staan nog enkele historische gebouwen die mee in het concept verwerkt worden. Zo brengt Liv – De Molens heden en verleden bij elkaar tot een unieke woonomgeving.

    

   De site straalt authenticiteit uit. Dat, in combinatie met moderne bouwkunst en levensstijl, creëert een unieke woonomgeving.